De ramen van jouw etalage of bedrijfspand kunnen ook gebruikt worden om een reclameboodschap uit te dragen. Zelfklevende raamfolie met gaatjes kan je daarbij helpen. We kennen deze decoratiefolie onder de naam one way vision, dat wil zeggen dat je er van één kant doorheen kunt kijken en van de andere kant niet.

De bedrukte zijde wordt aan de buitenkant van het raam geplakt. Laten we ook niet vergeten dat deze raamfolie met gaatjes ook veel wordt gebruikt bij autoreclame. Vooral de achterruit is een populaire plek.

 

Materiaal en werking.

One way vision folie is een raamfolie met gaatjes in de verhouding 60% dicht en 40% gaatjes. Dit betekend dat de geperforeerde folie voor 60% bedrukt kan worden. De zijde die bedrukt wordt is wit en de lijmlaag aan de andere zijde is zwart.

De folie wordt aan de buitenzijde geplakt, omdat het aan die zijde het licht intenser is dan binnen. Daarna zorgen onze ogen voor het trucje om door de folie heen te kunnen kijken. De zwarte lijmlaag doet het licht dat door de gaatjes komt nog helderder lijken en dit heldere licht is nu precies waar onze ogen zich op concentreren. Door deze werking van het menselijke oog kijken we dwars door de folie heen.

Aan de buitenzijde werkt het eigenlijk net zo. Ons oog richt zich op de heldere kleuren, zodat de opdruk er als één egaal geheel uitziet.

De one way vision folie heeft een maximale print breedte van 148 cm. De rollen zijn 50 meter lang. Dit betekent dat bijvoorbeeld een oppervlakte van 150 x 150 cm uit 2 delen bestaat. Omdat de raamfolie met gaatjes in principe altijd aan de buitenzijde geplakt wordt betekent dit automatisch dat de folie geschikt is voor een buitentoepassing. 

 

Is het verstandig de one way vision folie lamineren?

Deze vraag laat zich niet eenvoudig beantwoorden. Om de duurzaamheid voor de lange termijn te verhogen is het zeker aan te raden  om de gaatjes folie te lamineren, maar het zicht van binnen naar buiten wordt een beetje wazig.

Omdat de folie meestal wordt ingezet voor kortlopende acties zou ik adviseren de folie niet te lamineren.

 

Ontwerpen van afbeeldingen voor raamfolie met gaatjes.

Bij gaatjes folie kan maar 60% van het oppervlakte bedrukt worden (de andere 40% zijn de gaatjes). Met het ontwerp voor de geperforeerde folie moeten we hier rekening mee houden.

  1. Zorg dat de letters niet te klein zijn, zodat er geen essentiële delen van het font wegvallen. Een letterhoogte van minimaal 5 centimeter is wenselijk.
  2. Nadat de geperforeerde folie is aangebracht op de ramen zorgen de gaatjes als het ware voor donkere delen, afbeeldingen komen daardoor altijd donkerder over. Het gebruik van felle en harde kleuren kan het ontwerp een boost geven. Ook kan in Photoshop het ontwerp een tikkeltje scherper gemaakt worden. Je kunt het contrast tot wel 20% verhogen.

 

 

Montage.

Deze raamfolie met gaatjes laat zich bijna net zo eenvoudig aanbrengen als deze zich laat verwijderen. Door de aanwezigheid van de gaatjes kunnen er bij het plakken geen luchtbelletjes ontstaan. Positioneer de folie en breng deze aan volgens de instructies.

Wanneer de folie niet uit één deel kan worden geprint, zoals bij grote ramen, kun je de delen het beste koud tegen elkaar plakken. Door de aanwezigheid van de gaatjes heeft de folie minder oppervlakte om te kleven. Overlappend plakken gaat dan ook niet werken. De one way vision folie zal op die delen los raken.

De montage op de achterruiten van auto’s en busjes kan lastiger zijn wanneer de bol lopen. Doe dit altijd met twee personen en begin vanuit het midden. Eén persoon plakt en de andere houd de folie strak. Uitbesteden aan een ervaren plakker is een goed idee.

En zoals bij iedere folie geldt: ga niet buiten plakken met een temperatuur onder de 5°C en ontvet de ondergrond goed.

 

Raamfolie met gaatjes geeft je de mogelijk om grote oppervlaktes van je pand of winkel te gebruiken als billboard zonder dat het zicht naar buiten wordt belemmerd.