UV printen zorgt voor directe verharding (curing) van de inkt door uv (ultra violet) licht. Hierdoor is het mogelijk om op bijna alle ondergronden te printen, dus ook direct op borden of panelen. Door de directe verharding is het mogelijk om een gelaagde structuur in de print te krijgen, een soort reliëf.

Wat is uv-curing (verharden)?

UV-curing is een snel verhardingsproces waarbij ultra violet licht van een hoge intensiteit wordt gebruikt om een chemische reactie te creëren. Deze reactie wordt fotopolymerisatie genoemd, het veranderd een vloeibare substantie (bijv. monomeren en oligomeren) in een vaste substantie. Dit gebeurd met behulp van foto-initiatie, dit molecuul creëert radicalen die wanneer ze worden blootgesteld aan uv-licht ‘transformeren’ en polymeriseren (verharden).

Wat is uv-licht?

Ultraviolet licht is de elektromagnetische straling die net niet door het menselijk oog waar te nemen is en ligt in het spectrum (golflengtegebied) tussen 100 en 400 nanometer. Ultraviolet betekend: voorbij het violet.

Dit soort licht heeft een kortere golflengte dan het waarneembare licht, bevat meer energie en kan zorgen voor chemische reacties (zie: wat is curing?).

 

Wat is uv-inkt?

UV inkt geeft een zijde glans uitstraling  aan de print en kan een iets korreliger structuur hebben dan solvet inkt, daar en tegen hebben de afbeeldingen veel meer contrast en zijn daardoor levendiger.

 

Wat kan ik uv printen?

UV inkten hebben een sterke hechting, zodat bijna alle materialen tot 6 cm dik zich uitstekend laten printen. Veel gebruikte en geschikte materialen zijn: aluminium, dibond, acrylaat (perspex), pvc (forex), hout, karton, canvas, glas en vinyl.

Niet of minder geschikt zijn siliconen, teflon en hpgl-platen (volkern of trespa), vanwege hechtingsproblemen.

 

Wat zijn de voordelen van uv printen?

– Door de snelle verharding van de inkt kan er meteen door gewerkt worden. De complete verharding duurt echter ongeveer 2 dagen.

– De prints zijn meteen weather proof en gaan buiten tot wel 5 jaar mee, met een laminaat kun je de levensduur met 2 jaar verlengen.

UV printen is milieuvriendelijk door het ontbreken van oplosmiddelen. Dat geldt helemaal wanneer er direct op panelen wordt geprint, want dan is een beelddrager van zelfklevende pvc-folie overbodig!

 

Wat zijn de nadelen van uv printen?

-Wanneer op flexibele ondergronden wordt geprint, zoals zelfklevend vinyl, zorg dan dat  je niet ‘om de hoek plakt’ of het materiaal d.m.v. warmte gaat vervormen. Omdat de hard geworden inkten dan zouden kunnen breken. Voor het printen van folies voor de autoreclame is een uv print dan ook niet geschikt.

Eigenlijk wel grappig, maar op de uv-inkten zelf is de hechting niet best.

Wat printen we op onze uv printer

De printer wordt hoofdzakelijk ingezet om direct op reclameborden te printen. Reclameborden voor: lichtbakken, bewegwijzering, reclamezuilen, bouwborden etc. Maar ook displays, bedrukken van gevelletters, freesletters en ultra clear polyester folie.