Doosletters

/Doosletters
Doosletters2021-10-19T09:24:52+02:00
doosletters

Doosletters

– Ledverlichting naar voren
– 2 uitvoeringen
– Op maat gemaakt

Samenstellen

Doosletters worden in de lichtreclame gebruikt om verlichte letters te maken. Een verlichting in, achter, of op de letters.
Wat is een doosletter? Eigenlijk heel simpel, de letter bestaat namelijk uit een doos en deksel. Het grote verschil met andere signs is dat elke doosletter als het ware een individueel sign is.

De meest voorkomende doosletters zijn:

 1. Front Lit: schijnen naar voren.
 2. Back Lit: schijnen naar achteren.

Kun je niet wachten om te kijken wat deze letters kosten klik dan meteen op SAMENSTELLEN. Je komt dan op de bestelpagina waar je gelijk de prijzen kunt uitrekenen.

Doosletters hebben in de lichtreclame de meeste uitstraling:

 1. De letters zijn exact naar het logo of lettertype gevormd. Jouw lichtreclame is compleet gepersonaliseerd.
 2. Inwendige led verlichting, Front Lit of Back Lit.

Om je een beetje duidelijkheid te verschaffen in de verschillende uitvoeringen en toepassingen voor doosletters, hebben we allereerst een onderscheid gemaakt tussen Front Lit en Back Lit doosletters.

1. Front Lit is een directe verlichting, omdat het licht door het acrylaat naar voren schijnt. De kleur van het acrylaat of opdruk bepaalt de kleur van de letters of het logo.

front lis doosletters

Front Lit doosletters

– Ledverlichting naar voren
– 4 uitvoeringen
– Op maat gemaakt

Samenstellen

2. Back Lit is een indirecte verlichting. Wat is indirecte verlichting? De verlichting schijnt naar achter en wordt via de muur weerkaatst en zorgt voor een halo-effect (een gloed om de letters).

back lit doosletters

Back Lit doosletters

– Ledverlichting naar achteren
– Chique uitstraling
– Ultra dunne letters

Samenstellen

Daarna hebben we de Front Lit Letters verder onderverdeeld in 3 verschillende uitvoeringen.

Verschillende vormen en uitvoeringen van doosletters:

 1. Front Lit
  – Model FL 1
  – Model FL 1+
 2. Back Lit
  – Model BL 1
 3. Specials
  – RGB verlichting
  – Bijzondere profielen

Hieronder hebben we de specifieke verschillen nader uitgewerkt.

1. Front Lit doosletters

– 1.1 Model: FL 1

model FL 1 dag

dag

model FL 1 nacht

nacht

doosletters model FL 1

Model: FL 1

 • Verlichting naar voren.
 • Hoogte tussen de 20 en 200 cm.
 • Diepte 4, 8 en 12 cm.

Samenstellen

1

Een mooie doosletter die voor de meeste toepassingen een prima oplossing is. Deze doosletter is in de lichtreclame ook bekend onder het naam profiel 5 speciaal. Hoewel over een uniforme typeaanduiding veel verwarring is.

Voor de complete specificaties voor Front Lit doosletters klik hier of montage instructies klik hier.

Ook het uitlichten van donkere of zelfs zwarte letters zijn een mogelijkheid. Door bijvoorbeeld een witte rand om de letters te maken of toepassing van het zogenaamde black & white acrylaat. Een speciaal acrylaat is tegenwoordig niet meer nodig. Met een uv-printer kunnen we dit effect aanbrengen bij elke kleur. In hoofdstuk 4 kun je hier meer over lezen.

– 1.2 Model: FL 1+

doosletter model FL 1 + dag

dag

doosletter model FL 1 + nacht

nacht

doosletters voorbeeld Fl 1+ dag en nacht

Model: FL 1+

 • Verlichting naar voren en zijkanten.
 • Hoogte tussen de 20 en 100 cm.
 • Diepte 8 cm

Samenstellen

2

Ook donkere kleuren, die anders moeilijk zijn uit te lichten, krijgen een boost door het witte licht om de letters.

dag

nacht

Algemeen
Voor alle Front Lit letters geldt:
Acrylaten met lichte kleuren komen het best tot hun recht. Dat zijn alle kleuren tussen wit en rood in, zoals geel, roze en lichtgroen. Maar uiteraard zijn wit en rood ook prima kleuren voor doosletters.

Kleur zijkanten
Wil je meer informatie over de kleur van de zijkanten?tutorial knop

Dikte (diepte) van de doosletters
Wil je meer informatie over de dikte?tutorial knop

Kleur voorzijde doosletters
Wil je meer informatie over de kleur van de voorkant?tutorial knop

2. Back Lit doosletter

– 2.1 Model: BL 1

dagwaarde

nachtwaarde

Model: BL 1

 • Verlichting naar achteren (indirecte verlichting).
 • Hoogte tussen de 15 en 100 cm.
 • Diepte 2,5 cm.

Samenstellen

Voor een ingetogen chique uitstraling.

We maken de letters uit 2 cm dik wit of zwart acrylaat. De voorzijde van de letters kunnen we voorzien van een andere kleur, maar de zijkanten (kopse kanten) van de letters blijven wit of zwart. De letters hebben een 3 mm dikke acrylaatbodem. Voor de complete specificaties klik hier of montage instructies klik hier.

3. Specials

– 3.1 Doosletters met RGB led verlichting.

De kleuren die we willen creëren worden opgebouwd uit rood, groen en blauw (RGB). Net als op een beeldscherm worden de kleuren opgebouwd uit deze primaire kleuren. Voor deze vorm van uitlichting bestaat een led-module uit een rode, een groene, en een blauwe led. De attentiewaarde van een lichtreclame kan hierdoor worden verhoogd, omdat we nu de kleuren kunnen laten verlopen. Via een WiFi ontvanger kunnen we nu verschillende programma’s via een handige app naar de verlichting sturen.

 • Voordeel: de kleuren kunnen bewegen volgens een gekozen programma
 • Nadeel: de kleuren zijn veel minder fel, eerder pastelachtig

4. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van doosletters?

Allereerst moet er een keuze worden gemaakt tussen een Front Lit of een Back Lit uitvoering.
De keuze kan over het algemeen snel genomen worden:

 1. Front Lit: opvallende en mooi vormgegeven lichtreclame
 2. Back Lit: chique en ingetogen lichtreclame
Prijs Uitstraling Attentiewaarde Tegen de muur Op het dak
Front Lit € € € Uitbundig Opvallend Ja Ja
Back Lit € € Ingetogen Chique Ja Nee

– 1. Kleur van het acrylaat bij een front lit doosletters

De kleur van het acrylaat waar de ledverlichting doorheen moet schijnen is super belangrijk voor het succes van de reclame (dit geldt alleen voor Front Lit letters). Vermijd donkere letters zonder een witte outline of andere wit licht ondersteuning.

Hoe kan ik donkere doosletters toch goed verlichten?

1.1 Met witte outline – Model FL 1

doosletters met witte outline overdag

dag

doosletters met witte outline 's avonds

nacht

doosletters met black and white overdag
doosletters met black and white overdag

Rondom de letter komt een witte outline tussen de 3 en 10 mm dik, al naar gelang de hoogte van de letters. Dit is een goede oplossing voor Model FL 1 letters die op een grotere afstand (meer dan 50 mtr) gelezen moeten kunnen worden.
Door de witte outline hebben de letters een iets andere look gekregen. Echter, de leesafstand gaat hierdoor wel iets achteruit. Pas op dat je deze optie niet met opliggende neonbuizen gaat vergelijken. Omdat de neon op de letters zit en niet achter het acrylaat, geeft een neon buis tot wel vijf keer meer licht.

1.2 Wit licht door de zijkanten – Model FL 1+ en FL-AT

doosletters met wit licht door de zijkanten overdag

dag

doosletters met wit licht door de zijkanten 's avonds

nacht

doosletters met black and white overdag
doosletters met black and white overdag

Model FL 1+ straalt ook wit licht uit naar de zijkanten. Dit helpt om donkere letters, waar dus weinig licht doorheen komt, toch leesbaar te maken. Dit model is een goede oplossing voor letters waar de leesafstand niet veel meer bedraagt dan ca. 50 mtr. Voor hogere letters met een grote leesafstand is Model FL 1 met een witte outline de beste optie.
Zeker middenblauwe tot donkerblauwe letters vallen erg tegen, omdat de kleur blauw door het menselijk oog wordt vertroebeld. Met als gevolg dat we individueel verlichte letters waarnemen als een blauwe waas. Een veelgemaakte fout en dus jammer van de investering.

2.1 Colour and white

Overdag gekleurd en ‘s nacht wit. Met een uv-printer kunnen we direct op de acrylaat voorplaat een kleur aanbrengen. Overdag is het de kleur van jouw huisstijl en wanneer de led verlichting aan gaat lichten de letters wit op. Ideaal bij donkere of zwarte letters die anders niet of nauwelijks zichtbaar zijn.

doosletters met black and white overdag

overdag zwart

doosletters met black and white overdag

‘s nacht wit

doosletters met black and white overdag
doosletters met black and white overdag

Voordeel

Een ander voordeel van printen is dat we elke kleur kunnen aanbrengen. Daarom kunnen we altijd de kleur van jouw huisstijl produceren. Bij voorgekleurd acrylaat is er een beperkte keuze uit ca. 30 kleuren. Jouw huisstijlkleur moet daar maar net tussen zitten. Omdat je veel investeert in jouw huisstijl en herkenbaarheid is printen dus the way to go, altijd de juiste kleur! Zeker omdat we printen met de ‘day and night’ methode.

Day and night methode

Eest een laag kleur, dan een laag wit en vervolgens nog een laag kleur. Het voordeel van deze methode is dat ook de nachtwaarde altijd helder en briljant uit de verf komt. Met dit printproces kunnen we niet alleen één kleur aanbrengen, ook meerkleurige logo’s en letters kunnen in één keer worden geproduceerd.

– 2. Letterhoogte en spatiëring bij doosletters

De zichtafstand is altijd belangrijk bij gevelreclame en is dus ook van het grootste belang bij doosletters. De zichtafstand in centimeters is de hoogte x 30. Dus letters van 40 cm x 30 = zichtafstand 1200 cm = 120 meter. Ook het soort letter is bepalend voor de zichtafstand. Een letter met een schreef is moeilijker leesbaar dan een rechte letter.
Maar net zo belangrijk is de spatiëring (de onderlinge afstand tussen de letters). De juiste afstand tussen de letters zorgt voor een goed leesbare lichtreclame. Ons advies is altijd om de spatiëring met minimaal 15% te verhogen. Het grote voordeel is nu dat ‘s avonds de letters elkaar niet gaan overstralen.

Optimaal leesbare doosletters

In deze blog maken we een onderscheid tussen de zichtbaarheid en de leesbaarheid. In deze blog focussen we ons op de vorm van de letters. Met andere woorden op het lettertype. Het lettertype is van grote invloed op de leesbaarheid en heeft daarom ook een raakvlak met de zichtbaarheid. Bijvoorbeeld een schrijfletter of een schuine letter is lastiger leesbaar dan een strakke rechte letter. Voor een optimale zichtafstand moeten we dan de letterhoogte opschalen met ongeveer 20%. En zo is een strakke letter beter egaal uit te lichten dan een schreefletter, die vaak ongelijkmatige stokdiktes hebben. Kortom een blog vol handige tips en weetjes. Kennis die we graag met je delen.

De beste fonts voor doosletters

In deze blog vertellen we je over welke stemming een bepaald lettertype oproept en welke lettertypes bij welk onderwerp beter aansluiten dan andere. Met voorbeelden en tips en uiteraard voorzien de nodige voorbeelden om de beste fonts voor doosletters te vinden.

Top 20 beste font voor doosletters en reclameletters

In deze blog geven we de top 20 van de populairste lettertypen voor doosletters en reclameletters. Een overzicht van lettertypen die zich in de loop van de tijd al dubbel en dwars hebben bewezen.

– 3. Contrast tussen achtergrond en doosletters

Omdat mensen gevelreclame scannen als een krantenkop moeten de reclames snel kunnen worden gelezen. De letters moeten duidelijk zijn om goed met de omgeving te kunnen communiceren. Voldoende contrast tussen de doosletter en de achtergrond is een must voor een goede gevelreclame. Gebruik dus contrasterende kleuren.
Op een contrasterende achtergrond kan wit een perfecte keuze zijn. Zowel overdag als ‘s nachts komen de doosletters dan prima uit de verf.

contrast

– 4. Elektrische aansluiting

Bij een Back Lit letter moet het licht altijd worden weerkaatst tegen een achtergrond (muur of damwand).

back lit letter nachtwaarde

Montage Front Lit letters

Aansluitschema

tutorial knop

Montage Back Lit letters

tutorial knop

Voor een elektrische aansluiting moeten de letters onderling worden verbonden (doorgelust) met kabels. Omdat de letters hun licht naar achteren schijnen is het belangrijk dat de kabels ‘s nachts niet in het zicht komen.

Waar Front Lit doosletters eenvoudig op een frame kunnen worden bevestigd is dat bij Back Lit letters niet wenselijk. Het frame wordt dan namelijk ook verlicht en dat is ‘s avonds geen fraai gezicht. Daarom is het beter om de letters ‘achterlangs’ door te verbinden.

Alles over het installeren van doosletters met led verlichting volgen de NEN 50107 norm vind je hier. Aansluiten volgens de norm is niet alleen verplicht het voorkomt aansprakelijkheid, zowel voor de producent als de eigenaar van de reclame. Als eigenaar ben je altijd als eerste aansprakelijk. Meestal loopt het wel los, maar wanneer de reclame brand veroorzaakt is het de bedoeling dat de verzekeraar probleemloos gaat uitkeren. Zorg dus voor een goed aangesloten reclame.

5. Doosletters maken

Front Lit letter maken

In de video kun je goed zien dat elk element van deze lichtreclame bestaat uit allemaal afzonderlijke gevormde lichtbakjes. Dit is de onderscheidende kracht van doosletters en zorgt voor extra attentiewaarde voor jouw huisstijl. Een investering in doosletters is een investering in jouw merk.

Back Lit letter maken

Garantie op doosletters

We horen het regelmatig: ’10 jaar garantie op led systemen’. Helaas is het klinkklare onzin. Het ledje zelf zal onder ideale omstandigheden echt wel 10 jaar branden en vaak ook nog veel langer. Maar een led systeem bestaat uit meer dan alleen een ledje. Het ledje zit in een module en wordt voorzien van 24 Volt door een transformator (voeding). Hieronder de realistische garanties op een rijtje.

Garantie Front Lit letters

tutorial knop

Garantie Back Lit letters

tutorial knop

Lichtopbrengst

Het belangrijkste criterium is de lichtopbrengst. Het Nederlandse Meetinstituut (NMI) heeft vastgesteld dat een lichtbron kapot is wanneer deze onder de 70% van de originele lichtopbrengst komt. Een ledje dat nog op 50% van de originele lichtopbrengst brandt is dus defect, m.a.w. branduren is heel iets anders dan garantie-uren. Overigens, wanneer ledjes te warm worden wordt het verouderingsproces versnelt.

Coating

De aluminium zijkanten van de doosletters worden voorzoen van een coating. Wij hebben gekozen voor wrappen, een duurzame techniek met een levensduur tot wel 10 jaar. In de blog natlakken, poedercoaten of wrappen van lichtbakken en doosletters lees je waarom.

Conclusie

Uitstraling van doosletters

Doosletters zijn niet de voordeligste vorm van lichtreclame. Maar wel is het in elke vorm te produceren en kan het onderdeel worden van de marketingstrategie. Het onderscheidende vermogen van doosletters is moeilijk te evenaren en zijn echt een investering in de identiteit van jouw bedrijf.

Doosletters online bestellen.

Ben je toe aan het online bestellen van doosletters of wil je eerst een offerte aanvragen? Dan kun je via onderstaande knoppen naar het offerteformulier of naar de home page.

Prijs van doosletters

Onze doosletters worden in onze eigen werkplaats gemaakt. Dat is dan ook de reden dat ze vriendelijk geprijsd zijn. Vaak horen we: “wat goedkoop!” Omdat je bij ME Print & Sign rechtstreeks bij de producent koopt krijg je een top product tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

Een kenmerk van de lichtreclame markt is: veel aanbieders en weinig producenten. Met ME Print & Sign heb je één van de meest complete producenten in de lichtreclame gevonden. Wanneer je het interessant vind om het productieproces te volgen, ben je bij deze van harte uitgenodigd op ons bedrijf.

Vraag hier een offerte aan.

Home pagina

Persoonlijk advies

053-4311178

Offerte
Advies

Stuur een terugbelverzoek

Stuur een email


Bereikbaar van ma-vr van 8.00 – 17.00 uur


Chat met ons

Contact

Ook al hebben we een uitgebreide website waar je direct kunt bestellen, we blijven ook een echt bedrijf met mensen en machines. Mensen met meer dan 25 jaar ervaring in de gevelreclame. Wanneer je gebruik wil maken van onze kennis en kunde bel dan gerust, stuur een mail of laat een terugbelverzoek achter.

Relevante blogs

2307, 2020
106, 2020
1108, 2020
De waardering van meprint.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 203 reviews.